PCEtLVN0aWNreSBMZWZ0LS0+DQoNCjxzdHlsZSA+DQouZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzQgeyB3aWR0aDogMTYwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7IHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyBsZWZ0OjA7IH0NCkBtZWRpYShtaW4td2lkdGg6IDEzNDBweCkgeyAuZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzQgeyB3aWR0aDogMTYwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7ICBwb3NpdGlvbjpmaXhlZDsgbGVmdDowO319DQpAbWVkaWEobWluLXdpZHRoOiAxNTAwcHgpIHsgLmV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV80IHsgd2lkdGg6IDI0MHB4OyBoZWlnaHQ6IDYwMHB4OyAgcG9zaXRpb246Zml4ZWQ7IGxlZnQ6MDt9fQ0KQG1lZGlhKG1pbi13aWR0aDogMTYyMHB4KSB7IC5leGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfNCB7IHdpZHRoOiAzMDBweDsgaGVpZ2h0OiA2MDBweDsgIHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyBsZWZ0OjA7fX0NCjwvc3R5bGU+DQoNCjxzY3JpcHQgYXN5bmMgc3JjPSIvL3BhZ2VhZDIuZ29vZ2xlc3luZGljYXRpb24uY29tL3BhZ2VhZC9qcy9hZHNieWdvb2dsZS5qcyI+PC9zY3JpcHQ+DQo8IS0tIGV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV8zIC0tPg0KDQo8aW5zIGNsYXNzPSJhZHNieWdvb2dsZSBleGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfNCINCiAgICAgc3R5bGU9ImRpc3BsYXk6aW5saW5lLWJsb2NrIg0KICAgICBkYXRhLWFkLWNsaWVudD0iY2EtcHViLTIwNzA4OTAyNTYzMzc3NjUiDQogICAgIGRhdGEtYWQtc2xvdD0iMzkxODM2OTIwMyI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0Pg0KKGFkc2J5Z29vZ2xlID0gd2luZG93LmFkc2J5Z29vZ2xlfHwgW10pLnB1c2goe30pOw0KPC9zY3JpcHQ+PCEtLVN0aWNreSBSaWdodC0tPg0KDQoNCjxzdHlsZSA+DQouZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzIgeyB3aWR0aDogMTYwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7IHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyByaWdodDowOyB9DQpAbWVkaWEobWluLXdpZHRoOiAxMzQwcHgpIHsgLmV4YW1wbGVfcmVzcG9uc2l2ZV8yIHsgd2lkdGg6IDE2MHB4OyBoZWlnaHQ6IDYwMHB4OyAgcG9zaXRpb246Zml4ZWQ7IHJpZ2h0OjA7fX0NCkBtZWRpYShtaW4td2lkdGg6IDE1MDBweCkgeyAuZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzIgeyB3aWR0aDogMjQwcHg7IGhlaWdodDogNjAwcHg7ICBwb3NpdGlvbjpmaXhlZDsgcmlnaHQ6MDt9fQ0KQG1lZGlhKG1pbi13aWR0aDogMTYyMHB4KSB7IC5leGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfMiB7IHdpZHRoOiAzMDBweDsgaGVpZ2h0OiA2MDBweDsgIHBvc2l0aW9uOmZpeGVkOyByaWdodDowO319DQo8L3N0eWxlPg0KPHNjcmlwdCBhc3luYyBzcmM9Ii8vcGFnZWFkMi5nb29nbGVzeW5kaWNhdGlvbi5jb20vcGFnZWFkL2pzL2Fkc2J5Z29vZ2xlLmpzIj48L3NjcmlwdD4NCjwhLS0gZXhhbXBsZV9yZXNwb25zaXZlXzIgLS0+DQo8aW5zIGNsYXNzPSJhZHNieWdvb2dsZSBleGFtcGxlX3Jlc3BvbnNpdmVfMiINCiAgICAgc3R5bGU9ImRpc3BsYXk6aW5saW5lLWJsb2NrIg0KICAgICBkYXRhLWFkLWNsaWVudD0iY2EtcHViLTIwNzA4OTAyNTYzMzc3NjUiDQogICAgIGRhdGEtYWQtc2xvdD0iMzM0MDc0OTY4MyI+PC9pbnM+DQo8c2NyaXB0Pg0KKGFkc2J5Z29vZ2xlID0gd2luZG93LmFkc2J5Z29vZ2xlfHwgW10pLnB1c2goe30pOw0KPC9zY3JpcHQ+
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9Im1hc3RlcmNoZWYuc3RiLnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

10 заповідей шеф-кухаря від «МастерШеф»

МастерШеф

Бажаєте, аби ваші домашні страви не поступалися ресторанним? Або ви фанат кулінарії та прагнете поліпшити свої навички? У нашому матеріалі ви знайдете 10 заповідей шеф-кухаря від проекту «МастерШеф». Готуйте вдома, як справжні шефи!

Читайте також: Поради кухарям-початківцям від Джеймі Олівера

Митець і управлінець

Справжній шеф-кухар просто зобов’язаний поєднувати в собі ці дві якості. Звичайно ж, кухар – це митець від кулінарії. На його плечах лежить відповідальність за смак та зовнішній вигляд страви. Але також він зобов’язаний бути і хорошим менеджером – правильно налагодити роботу, знати собівартість кожної страви, ціни на ринку та стежити за поставками продуктів.

Найсвіжіші продкути

Ні для кого не секрет, що вживати в їжу варто тільки свіжі продукти. Зробити диво і приготувати якісну страву з протухлої риби або зів’ялих овочів не зможе навіть найталановитіший шеф-кухар.

Сезонність

Восени – баклажани та гарбузи, влітку – полуниця, редиска – навесні. Звичайно ж, ви можете і взимку купити літні фрукти, але їх якість буде набагато гірша. Як наслідок постраждає і якість ваших страв.

Простота

Ваша страва має бути зрозумілою. Відомий шеф-кухар Гордон Рамзі не раз казав – якщо ви можете приготувати страву з 4 продуктів, не варто намагатися приготувати її з 20.

Страви повинні доповнювати одна одну

Якщо ви продумуєте святкове меню або вечерю, що складається з трьох страв – вони повинні одна одну доповнювати, створювати відчуття, що це одна, цілісна симфонія. Смак повинен плавно перетікати з закуски до основної страви і потім завершуватися десертом.

Соуси

Пам’ятайте: страва – це тіло, соус – одяг. Соус повинен доповнювати вашу страву, а не домінувати. Так само і з приправами, необхідно розуміти, що у страві головний тільки один продукт, а будь-які приправи – лише доповнення.

Подача

Все, що знаходиться на вашій тарілці повинно бути не тільки їстівним, але й створювати “картину”. Пам’ятайте, що очі теж «їдять». Погодьтеся, набагато приємніше, коли в ресторані вам подають гарно оформлену страву, де кожен інгредієнт на своєму місці, ніж незрозумілу, безформну кашу з продуктів.

Невеликі порції

Тарілка не повинна бути переповнена, в ній не повинно бути нічого зайвого. Крім естетичної сторони, згадайте одне з правил здорового харчування – з-за столу потрібно вставати трохи голодним.

Сучасна кухонна техніка

Як мінімум, на хорошій, сучасній техніці готувати швидше і простіше. Простежте, також, щоб у вас на кухні були хороші каструлі з товстим дном – так тепло розподіляється рівномірніше.

Клієнти

Клієнти, клієнти і ще раз клієнти! Ви все робите для них, і якщо їм комфортно та смачно – ви отримаєте 100-відсоткову віддачу. Тому завжди намагайтеся готувати з якісних продуктів, красиво подавати блюдо та, звичайно, не забувайте посміхатися.

Читайте також: 10 помилок на кухні: поради від «МастерШеф»

Читайте більше цікавих новин в Viber і Telegram СТБ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: