Керівник «МастерШефа» розповів, чого чекати глядачам у новому сезоні

МастерШеф

Шоу «МастерШеф» повертається на екрани 29 серпня. Керівник проекту Андрій Пишний розповів STB.UA, як пройшов кастинг кулінарів-аматорів та яких «смаколиків» варто чекати глядачам у новому сезоні, а також пояснив: чому всім, хто хоче бути в тренді, дивитися шоу «МастерШеф» по вівторках і середах на СТБ слід в обов’язковому порядку.

Керівник

Керівник “МастерШефа” Андрій Пишний

Андрій, як пройшов кастинг нового сезону «МастерШефа»? Які цікаві персонажі вирішили спробувати кулінарну вдачу цього року? Які незвичайні страви готували?

Кастинг пройшов дуже масштабно. Я б навіть сказав, що даний сезон побив всі рекорди і за кількістю претендентів, і за географією пошуку. Традиційно ми шукаємо кулінарів в Україні. Але цього разу ми вирушили за кордон і побували в Білорусії та в Грузії. Білоруси приємно здивували кулінарним рівнем – було дуже багато класних страв. Складно щось виділити.

Грузини вразили своєю гостинністю. Найчастіше нам приносять одну страву на одній тарілці. Але в Тбілісі кожен учасник накривав цілий стіл. З найнесподіваніших ідей – пригадую грузинську чачу. Величезний чоловік зростом 193 см і вагою за сотню кілограмів (він все життя займається греко-римською боротьбою) приніс нам домашню чачу. Сказав, що всі несуть «закусь», а випивки не бачив: «…ось і вирішив доповнити картину».

Ну і, звісно, на противагу чачі були страви молекулярної кухні з використанням рідкого азоту. Багато неймовірно красивих десертів, хоча я до них холодний. Мені більше імпонує м’ясо.

C49A9938

З огляду на той факт, що проект існує не перший рік, чи стає важче знаходити талановитих кулінарів-аматорів?

Я б не сказав, що важче шукати стало. Навпаки, насмілюся припустити, що «МастерШеф» за стільки років популяризував кулінарію в Україні. Ну ось скільки людей п’ять років тому могли відповісти на питання: що таке «Фондан» або «Рататуй» і в чому особливості цих страв? Моя мама все дитинство готувала мені «макарони по-флотськи», а тепер вона додає до фаршу не тільки томати і гордо презентує гостям «Пасту Болоньєзе».

Все більше людей починають цікавитися кулінарією. Їжа перестала бути «просто пальним». І цей інтерес, мені здається, приводить людей до нас на кастинг. Вони хочуть поділитися своїми досягненнями, ідеями та почути критику або похвалу від суддів.

Кастинг-директор

Кастинг-директор “МастерШефа” Юсуф Гвардія

А ще дуже важливо те, що в нашій команді змінився кастинг-директор. Йося (Юсуф Гвардія, – прим. ред.) – справжній професіонал своєї справи. З ним дуже приємно працювати. Загалом, кастингом ми задоволені.

У минулому сезоні був масштабний конкурс на етапі кастингу, коли відразу 50 осіб потрошили і обробляли курей. Чи буде щось аналогічне за розмахом цього року?

У кожному сезоні ми готуємо дуже масштабне випробування для ТОП-50. І цього року воно масштабніше всіх масштабних.

Не хочу робить спойлери. Скажу лише, що у попередніх сезонах ми перевіряли базові навички кулінарів: нарізка, філірування риби, якщо коротко – «робота з заготовками» (як це було на варениках у п’ятому сезоні: учасники ліпили їх, але не варили).

Цього року учасники вперше готуватимуть на ТОП-50! Я б сказав, що цей конкурс – це квінтесенція всього досвіду, який ми отримали за час роботи над «МастерШефом». Буде все: важка будівельна техніка, руйнування будівель та кулінарних міфів, нарізка тонн овочів, полум’я і Ектор з бензопилою…

BD7B9774

Дмитро Горовенко став загальним улюбленцем як суддя дитячої версії проекту. А як у нього виходить судити дорослих кулінарів?

Гарно він судить. З Дімою дуже легко і приємно працювати. Мені подобається його ставлення до роботи на «МастерШефі». Він дуже відповідальний та ініціативний. Я давно не зустрічав людей, які з таким завзяттям підходять до справи.

C49A9924Директор ТО, яке знімає шоу «МастерШеф», Володимир Турич говорив в інтерв’ю, що на кастингу нового судді шукали людину, яка, крім іншого, відрізнялася б від Ектора. Однак у багатьох глядачів склалося враження, що в останньому дитячому сезоні Дмитро, крім того що проявив оригінальність, ще й трохи вийшов у суддівській трійці на передній план. Цікаво: чи не ревнує Ектор як старожила проекту? І як ви думаєте: у чому секрет харизми Дмитра?

Ну, я не можу відповідати за «враження, яке склалося у багатьох глядачів…» У мене такого враження немає. Я вважаю, що зараз суддівська трійка виглядає дуже органічно. Мені все подобається.

Не може бути тут ревнощів або конфліктів у нашому тріо, тому що у кожного своє неповторне ставлення до кулінарних мистецтв.

Дмитро не тільки досвідчений шеф-кухар і кулінарний суддя, що дає учасникам мудрі поради. Він ще й справжній стиляга. Цікаво: кольорові сорочки, футболки з яскравими принтами, піжонські штани та інша одежа, в якій він з’являється на екранах, – це його особисті речі або вибір стиліста проекту?

Дмитра одягають стилісти проекту. Але відкрию вам секрет, що чимала частина речей зі знімального майданчика переїхала до Дмитра в особистий гардероб. Тому можна сказати, що проект з ним по стилю на одній хвилі!

Читайте також: Хто з учасників нового сезону вразив Дмитра Горовенка

C49A9632

Ви відстежуєте долі героїв «МастерШефа»? Як багато кулінарів-аматорів після участі в шоу стають професійними кухарями?

Я повинен вам зізнатися, що не веду статистику. Але якщо так подумати, то половина точно залишається на кухні або з кухнею. Світлана Шептуха, Оля Мартиновська, Ярослав Бреус, Вітя Перехрест, Андрій Колесник і ще величезна кількість наших учасників пов’язали своє життя з професійною кухнею. Наташа Ковальчук, наприклад, відкрила свій заклад. Саша Білодід поки ще не відкрив, але я знаю, що він упевнено рухається до цієї мети. І я дуже чекаю, коли Саша відкриється! Женя Клопотенко бореться з традиційним меню шкільних їдалень…

C49A95102Так, нещодавно Клопотенко отримав грант на зміну системи харчування у шкільних їдальнях. Як думаєте: чи вдасться йому дійсно зробити революцію в харчуванні українських школярів?

Я вірю в те, що Женя зможе. У нього досить лідерських якостей та наполегливості, щоб втілити цю гарну ідею в життя.

У минулому році проект «МастерШеф» був відзначений премією «Телетріумф». Що для вас означає ця нагорода? І ще: цікаво, у кого зберігається статуетка?

Було дуже приємно отримати цю нагороду. Справа в тому, що нам подобається «МастерШеф». Це проект, який нам дійсно цікаво робити. Ми вболіваємо за нього. І круто усвідомлювати, що наша робота подобається не тільки нам, а й іншим людям. Про це говорять і цифри, і тепер «Телетріумф». Статуетка знаходиться у павільйоні «МастерШефа» у Броварах – в кімнаті, де вечорами ми збираємося і обговорюємо плани та дії на наступний знімальний день.

Галина Малініна

Галина Малініна

Якщо можна, кілька особистих питань. У минулому році ви одружилися на колезі по «МастерШефу» і колишній учасниці шоу «Холостяк» Галині Малініної. Які почуття відчували, розлучившись з холостяцьким життям? І що вам подобається в житті одруженого чоловіка?

Особистих можна, звичайно. У житті одруженого чоловіка мені подобається абсолютно все. Про почуття – я закоханий і неймовірно щасливий з Галиною. З холостяцького життя сумую за мотоциклом, який продав перед весіллям. Галі не подобалося кататися на мотоциклі. Вирішив продати, щоб вона не нервувала, поки я катався би сам.

Виходить, що з Галиною ви весь час разом: і вдома, і на роботі – як вдається не втомлюватися один від одного?

Галя працює як і раніше на СТБ. Але не на «МастерШефі». Зараз вона займає посаду продюсера у комерційному департаменті. Тому в цьому плані ніяких проблем немає.

Андрій Пишний та Галина Малініна

Андрій Пишний та Галина Малініна

Які у вашій родині кулінарні вподобання? І хто готує вдома?

Готує вдома Галя. Вона на нашій кухні Шеф. Ми разом, зазвичай посеред закупівлі, придумуємо, що будемо готувати, і вперед. Я тільки допомагаю їй нарізати, почистити, помити. Взагалі спільне приготування їжі нам дуже подобається. Ми з Галею відмінна команда. Самостійно я можу зробити салат або брускетти.

Яка особисто ваша коронна страва? Якби прийшли на кастинг «МастерШефа» як учасник – що б приготували?

Я б приготував паелью з морепродуктами. Але є одна проблема… я не вмію готувати цю страву. Я взагалі не вмію готувати, якщо чесно. У житті гречку не варив жодного разу. А паелью люблю.

Останнім часом часто говорять про те, що кулінарний бум минулих років поступово йде на спад. Ви як керівник масштабного кулінарного проекту помічаєте таку тенденцію?

Що я вам можу сказати з цього приводу. Виживають найсильніші. А якщо серйозно, то люди завжди будуть їсти. Це вічна тема. Головне – цікаво подати її глядачеві.

C49A0137

Коли ви робите «МастерШеф», з якими труднощами боретеся? Що для вас найбільший виклик як для професіонала?

Ми робимо «МастерШеф» вже не перший рік. Тому найважливіше для нас – не повторюватися. Новий сезон повинен бути не просто черговим, а новим. І це дійсно складно. Але ми докладаємо всіх зусиль, правда.

Скажіть наостанок: чому глядачам потрібно відкласти всі справи і 29 серпня о 20:00 включити канал СТБ, щоб побачити перший випуск нового сезону шоу «МастерШеф»?

Інакше ваш ланч в середу пройде у тиші. Всі ваші колеги будуть обговорювати нових героїв і ті приголомшливі страви, які вони подали суддям. Щоб перебувати з колегами і друзями в одному інформаційному полі – дивіться прем’єру «МастерШефа» і будьте в тренді!

Читайте також: МастерШеф 7 сезон: ексклюзивні фото суддів зі знімального майданчика

Читайте більше цікавих новин в Viber і Telegram СТБ