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
Зірки Мішлен: все про престижну кулінарну премію | МастерШеф
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9Im1hc3RlcmNoZWYuc3RiLnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Зірки Мішлен: все про престижну кулінарну премію

МастерШеф

Кожен учасник проекту «МастерШеф» мріє рано чи пізно, якщо і не відкрити, то хоча б працювати в ресторані-володаря зірок Мішлен. Що означають ці зірки? Адже всі знають, що Michelin – виробник автошин, так до чого тут ресторани? У нашому матеріалі читайте, що значать ці зірки, за що їх дають і чому ресторани з мішленівськими зірками вважаються кращими закладами світу?

Історія Червоного гіда Мішлен

Близько ста років тому Анрі Мішлену – одному із засновників компанії-виробника шин Michelin прийшла ідея – допомогти автомобілістам. І тоді він створив атлас доріг Франції, на якому були вказані автозаправки, готелі та ресторани, в яких можна смачно перекусити. Вже тоді біля назв закладів були зірочки, які вказували на ціни та якість закладу. Поступово функція атласу відійшла на задній план, а основна інформація у гіді тепер була про якість кухні. Через короткий час довідник став найбільш авторитетним джерелом інформації про ресторани, а зірки Мішлен – вищою нагородою ресторатора.

Що означають зірки Мішлен?

Одна зірка Мішлен – в своїй категорії це дуже хороший ресторан.

Дві зірки Мішлен – заради такого ресторану варто підкоригувати маршрут подорожі.

Три зірки Мішлен – висококласна робота шеф-кухаря, такий ресторан вимагає окремої подорожі.

Як привласнюють зірки Мішлен?

Відповідь на це питання не знає ніхто – це комерційна таємниця. Одного разу, один з інспекторів, які оцінюють ресторани – Ремі Паскаль видав книгу, в якій відкрив завісу таємниці, за що був одразу ж звільнений. Але з його книги ми знаємо, що головний критерій під час оцінюванні – це кухня. Але до уваги береться також інтер’єр, обслуговування, загальна атмосфера закладу та ціни.

Відвідують інспектори ресторани анонімно і найчастіше у години завантаженості, ніхто з персоналу не знає кого обслуговує.

Отримати зірку може не тільки ресторан, але й кухар. В такому випадку свою нагороду він забере із собою під час переходу в інший заклад, що робить його неймовірно цінним співробітником.

Читайте також: 10 помилок на кухні: поради від «МастерШеф»

Цікаві факти:

Ремі Паскаль у своїй книзі порадив їсти в ресторанах з однією або двома зірками, так як «істинний талант розкривається в боротьбі».

Найбільше ресторанів зазначених зірками Мішлен у Франції, але в той же час, найбільша кількість закладів з 3 зірками – в Японії.

В Україні, теж є один ресторан, що отримав нагороду Мішлен – «La Veranda» в Одесі.

Існує і «Зелений гід Мішлен», він ближчий до первісного варіанта довідника. У ньому відзначені визначні пам’ятки міст.

Французький шеф-кухар Бернар Луазо наклав на себе руки, коли до нього дійшли чутки, що у його ресторана хочуть забрати одну зірку. Пізніше з’ясувалося, що Мішлен не збирався знижувати рейтинг.

В матеріалі використана фотографія www.michelin.com

Читайте більше цікавих новин в Viber і Telegram СТБ