PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9Im1hc3RlcmNoZWYuc3RiLnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Зірки Мішлен: все про престижну кулінарну премію

МастерШеф

Кожен учасник проекту «МастерШеф» мріє рано чи пізно, якщо і не відкрити, то хоча б працювати в ресторані-володаря зірок Мішлен. Що означають ці зірки? Адже всі знають, що Michelin – виробник автошин, так до чого тут ресторани? У нашому матеріалі читайте, що значать ці зірки, за що їх дають і чому ресторани з мішленівськими зірками вважаються кращими закладами світу?

Історія Червоного гіда Мішлен

Близько ста років тому Анрі Мішлену – одному із засновників компанії-виробника шин Michelin прийшла ідея – допомогти автомобілістам. І тоді він створив атлас доріг Франції, на якому були вказані автозаправки, готелі та ресторани, в яких можна смачно перекусити. Вже тоді біля назв закладів були зірочки, які вказували на ціни та якість закладу. Поступово функція атласу відійшла на задній план, а основна інформація у гіді тепер була про якість кухні. Через короткий час довідник став найбільш авторитетним джерелом інформації про ресторани, а зірки Мішлен – вищою нагородою ресторатора.

Що означають зірки Мішлен?

Одна зірка Мішлен – в своїй категорії це дуже хороший ресторан.

Дві зірки Мішлен – заради такого ресторану варто підкоригувати маршрут подорожі.

Три зірки Мішлен – висококласна робота шеф-кухаря, такий ресторан вимагає окремої подорожі.

Як привласнюють зірки Мішлен?

Відповідь на це питання не знає ніхто – це комерційна таємниця. Одного разу, один з інспекторів, які оцінюють ресторани – Ремі Паскаль видав книгу, в якій відкрив завісу таємниці, за що був одразу ж звільнений. Але з його книги ми знаємо, що головний критерій під час оцінюванні – це кухня. Але до уваги береться також інтер’єр, обслуговування, загальна атмосфера закладу та ціни.

Відвідують інспектори ресторани анонімно і найчастіше у години завантаженості, ніхто з персоналу не знає кого обслуговує.

Отримати зірку може не тільки ресторан, але й кухар. В такому випадку свою нагороду він забере із собою під час переходу в інший заклад, що робить його неймовірно цінним співробітником.

Читайте також: 10 помилок на кухні: поради від «МастерШеф»

Цікаві факти:

Ремі Паскаль у своїй книзі порадив їсти в ресторанах з однією або двома зірками, так як «істинний талант розкривається в боротьбі».

Найбільше ресторанів зазначених зірками Мішлен у Франції, але в той же час, найбільша кількість закладів з 3 зірками – в Японії.

В Україні, теж є один ресторан, що отримав нагороду Мішлен – «La Veranda» в Одесі.

Існує і «Зелений гід Мішлен», він ближчий до первісного варіанта довідника. У ньому відзначені визначні пам’ятки міст.

Французький шеф-кухар Бернар Луазо наклав на себе руки, коли до нього дійшли чутки, що у його ресторана хочуть забрати одну зірку. Пізніше з’ясувалося, що Мішлен не збирався знижувати рейтинг.

В матеріалі використана фотографія www.michelin.com

Читайте більше цікавих новин в Viber і Telegram СТБ