10 помилок на кухні: поради від «МастерШеф»

МастерШеф

Не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Навіть якщо у вас величезний кулінарний досвід, а приготування їжі – це головне захоплення, іноді ви також робите помилки, які відображаються на якості їжі. У нашому матеріалі ми зібрали 10 основних помилок на кухні, які ми здійснюємо щодня.

Один ніж на всі випадки життя

Один з найважливіших інструментів на кухні – ніж, і той, що підходить для одного продукту, абсолютно не доречний для іншого. Хочете нарізати хліб? Візьміть ніж з зазубреним лезом. Хочете зрізати м’ясо з кістки? Для цього підійде обваловювальний ніж. Найкраще мати на кухні як мінімум чотири ножі – шеф-ніж, універсальний ніж, овочевий та хлібний.

Усі овочі та фрукти зберігаємо в холодильнику

Багато хто помилково вважає, що холодильник здатний продовжити життя будь-якого продукту. Наприклад, зберігати в холодильнику банани взагалі не можна, а картоплю не рекомендується, так як при тривалому зберіганні, він стане занадто солодким. Крім того, деякі овочі та фрукти виділяють газ, що прискорює їх дозрівання – етилен. І якщо ви помістите помідори разом з іншими овочами – вони вплинуть ще й на сусідній продукт. Найбільше виділяють етилен помідори, сливи, груші, банани, авокадо, ківі та манго. А найчутливіші до нього овочі та фрукти – яблука, огірки, морква, салат, картопля та брокколі.

Відкриваємо духовку під час випікання

Звичайно, ж, ніхто не хоче спалити свою випічку, але для цього зовсім не обов’язково заглядати в духовку кожні 5 хвилин. Коли ви відкриваєте дверцята духовки під час випікання – з неї виходить тепле повітря, а це уповільнює процес приготування і впливає на рівномірність запікання страви. Постарайтеся заглядати в духовку виключно через скляні дверцята.

Переповнена сковорода

Звичайно, ви намагаєтеся приготувати стільки, щоб нагодувати всю сім’ю, але коли в сковороді не залишається вільного простору – збільшується кількість вологи. У підсумку, ваш стейк вже не смажиться, а тушкується. Краще візьміть дві сковороди, або ж смажте їжу партіями.

Моєму одразу всі овочі та фрукти

Ніколи не мийте фрукти та овочі, якщо ви не збираєтеся їсти їх одразу. Крім того, що ви прискорюєте процес старіння продукту, ви ще й провокуєте виникнення на овочах і фруктах цвілі.

Робимо фарш в блендері.

Ніколи не можна робити фарш в блендері – це важливе правило, яке знають всі, хто працює з м’ясом. Якщо, звичайно, ви не хочете отримати кашу, замість фаршу. Постарайтеся використовувати звичайну м’ясорубку і ваші котлети будуть ідеальними.

Розміщуємо гарячу їжу в пластикові контейнери

Більшість пластикових контейнерів містять шкідливі хімічні речовини, які при високій температурі проникають в їжу. Пам’ятайте про своє здоров’я – зберігайте, щойно приготовлену їжу в скляних або керамічних ємностях. Або ж зачекайте коли їжа охолоне та сміливо використовуйте пластикові контейнери.

Одна обробна дошка на кухні

Дощок на кухні повинно бути як мінімум дві – одна, на якій обробляються продукти, які потребують термальної обробки, друга – для хліба, овочів та фруктів. Це необхідно, тому що, наприклад, в м’ясі можуть міститися небезпечні бактерії, які можуть заразити інші продукти та пропадають тільки після термообробки.

Смажимо на оливковій олії

Оливкова олія починає розпадатися та горіти вже при 160 градусах. Тому, якщо ви не хочете зіпсувати смак страви та вбити всі корисні речовини в олії, ніколи не смажте на оливковій олії «extra virgin».

Смажимо часник

Якщо почитати рецепти, більшість з них передбачає, що часник потрібно додавати за кілька хвилин до кінця приготування, або ж і зовсім після того, як вимкнете вогонь. Справа в тому, що якщо смажити часник довше 5 хвилин – він починає гірчити та здатний зіпсувати смак усієї страви.

Читайте більше цікавих новин в Viber і Telegram СТБ