Тернополянин бореться за звання кращого кулінара України

МастерШеф 6

Віталій Барилко знає, як поєднати непоєднуване,
приготувати десерт із цибулі і жаб’ячі лапки. Хлопець має шанс здійснити давню
мрію – стати професійним кулінаром. Тернополянин – учасник кулінарного шоу на
каналі СТБ «МастерШеф-2» – став улюбленцем мільйонів українських телеглядачів.

Попереду у нього
– непрості кулінарні випробування та боротьба за звання найкращого шеф-кухаря
країни.

«Я завжди переглядав перший сезон цього шоу.
Навіть мав фаворитів –  Аню Тарасенко і Богдана Шевлюгу,
– розповідає хлопець. – Анкету надіслав з легкої руки друзів і колег 
Вони в один голос казали: «Ти готуєш, ану спробуй». Я подумав: «Чому б і ні?».
Через кілька днів мене запросили на перший кастинг у Київ. Кожен учасник мав
приготувати якусь страву. Я обрав телятину, фаршировану горіхами з вишневим
соусом. Це – рецепт моєї мами – шеф-кухаря ресторану «Джентльмен».

Через два тижні
до Віталія зателефонували знову. Привітали, сказали, що він пройшов у сотню
кращих кухарів-аматорів України.

«Від радості я мало не підстрибував до стелі! – каже тернополянин. – Такий шанс випадає раз у житті! Усього на шоу надіслали 13 тисяч
заявок. Не тільки з України, а й інших країн: Німеччини, Польщі, Болгарії.»

Під час
наступного відбору  один із суддів Ектор Хіменес-Браво дав хлопцеві
додаткове завдання. Він повинен був із зав’язаними очима визначити на смак
шість овочів з восьми. Тернополянин помилився лише двічі.

«Вони були дуже дрібно нарізані. Тож розпізнати їх
було непросто,
– пригадує
Віталій. – Суддю неабияк здивувало, що я
вгадав фенхель. Адже він не поширений в Україні. Коли Ектор сказав: «У вас є
здібності і кулінарне чуття», було дуже приємно! Я не сподівався почути таке
від людини, яка входить до сотні кращих кухарів світу».

Нові рецепти шукали ночами

IMG_9595

Та на цьому
випробування лише починалися. Вони ставали усе цікавіші.

«На одному з відборів нам привезли КАМАЗ картоплі.
Ми мали нарізати її двома способами: кубиками і брусками, як на картоплю фрі.
Судді пильно стежили за технікою виконання. Коли до мене підійшов Микола
Тищенко і сказав «У вас чудово, ви проходите далі», я був щасливий!
– каже Віталій. – На екрані Микола виглядає як тиран. Насправді це зовсім не так. Він
дуже щира, душевна людина».

Деякі учасники
дуже здружилися на проекті. Були як одна сім’я. Віталій потоваришував з Ігорем
Папаяні, Аллою Ковальчук, Танею Марченко, Михайлом Сосновських.

«Коли я збирався на конкурс, то знав лише
елементарні речі, які ми готуємо щодня вдома,
– продовжує хлопець. – Але судді нам казали: «Ви потрапили сюди. Тому ви вже не аматори, а
дійсно стали кухарями. Забудьте про картоплю з салатом. Нам треба ресторанну
страву». Ми ночами читали кулінарні книги і шукали нові рецепти в Інтернеті».

Олександр Бєлодєд
прихопив з собою цілу тумбочку кулінарних  книг. За знання рецептів друзі
навіть прозвали його «енциклопедія».

«Коли ми вперше забігли перед конкурсом у
кладовку, розбігалися очі. Там було все! І шалено дорога делікатесна гусяча
печінка «фуа гра» і екзотичні фрукти: карамболь, папайя, маракуйя,
– додає Віталій. – Я відкрив для себе нові види олій, соусів, багато спецій, про які
ніколи не чув. Ми все це куштували, експериментували».

Жаби викликали паніку

IMG_0718

На одному з
конкурсів учасники навіть готували десерт з шести видів цибулі.

«Це було на грані фантастики. Але зрештою ми
зібралися з думками і взялися до справи, –
пригадує хлопець. – Я приготував джем з трьох видів цибулі – ялтинської, шалоту і порея.
Він вийшов смачний, солодкий, яскраво-рожевого кольору. Ніхто навіть би не
здогадався, що джем – із цибулі. Потім сам дивувався: невже я міг таке зробити?»

Не обходилося на
проекті і без шоку. Особливо, коли учасникам доручили приготувати… жаб’ячі
лапки.

«Перед нами стояла  велика бочка. Всім
було цікаво, що ми сьогодні будемо готувати?
– розповідає тернополянин. – Коли судді відкрили кришку, ми втратили
мову. Там плавали жаби! Почалася паніка. Дехто з дівчат навіть не міг взяти їх
у руки. Але мусив себе перебороти».

Під час
майстер-класів від Ектора учасники дізнатися дуже прості і водночас неймовірні
речі.

«Ніколи б не подумав, що з допомогою звичайного
ножа і декількох рухів руки можна зробити 50 ідеальних сирників – всі один і
один! Або двома тарілками почистити 10 головок часника. І це – за 5 секунд!»
– каже хлопець.

У майбутньому
Віталій хоче пов’язати свою роботу з кулінарією. Хлопець мріє перемогти у «МастерШефі-2»
і виграти приз – пів мільйона гривень і навчання у найвідомішій кулінарній
академії світу – паризькій Кордон Блю. 

«Лише одна людина з України закінчила цю школу. Це
– переможниця першого сезону «МастерШефа» Світлана
Шептуха
. Буду старатися перемогти, отримати освіту і стати визнаним
шеф-кухарем тут, в Україні. Найціннішою для мене була похвала від мами. 
Вона завжди була проти мого захоплення кулінарією. Але коли я увійшов у 20-ку,
підтримала мене, сказала: «Молодець!».

IMG_8706