Тернопільський кухар Барилко Віталій підкорює столицю

МастерШеф 6

Тернополянину Барилку Віталію 23 роки. Він бере участь у телевізійному проекті «МастерШеф-2», який проходить на загальнонаціональному телеканалі України СТБ. Віталій розповів про цікавинки участі у телевізійному проекті.

Віталій закінчив у Тернополі економічний університет зі спеціальності «банківська справа». На даний час працює в банку на посаді менеджера з роботи з фізичними особами. Він спеціальної освіти, пов’язаної з кулінарією не здобував.

«Моя участь у цьому проекті вийшла спонтанно. Я заповнив заявку на сайті СТБ. Якщо чесно, не думав, що стану учасником цього проекту, але до мене подзвонили з телеканалу і запросили на конкурс. Для того, щоб показати свої кулінарні здібності мені треба було зготувати страву і розказати, як я готував. Подумав, що такий шанс дається один раз в житті і вирішив скористатися ним. Кастинг пройшов у Києві. Через два тижні до мене подзвонили і сказали: «Ми вас вітаємо! Ви потрапили в топ 100 кращих кухарів-аматорів України». Після цього знову запросили на кастинг. Я поїхав. Нам привезли картоплю. Кожен з нас мав нарізати картоплю двома способами – по-нашому, це соломка груба і кубиками. Судді ходили і дивилися, в кого яка техніка ліпше виходить. За результатами кастингу я потрапив до 50 кращих кухарів-аматорів України. Після цього був ще конкурс, на якому я готував фаршировану курячу грудинку з грибами, сиром і салатом. Знову ж таки судді оцінили нашу роботу і я увійшов вже до 35 кращих кухарів-аматорів України».

Ви були поділені на команди?

Так. Після цього конкурсу нас поділили на п’ять команд. Ми мали приготувати ресторанну страву. Я і моя команда приготували овочі і гриль, стейк з соусом «Башамель». Нам пощастило, бо з інших команд «вилітали» по двоє, по троє учасників, а наша команда повним складом увійшла до 20 кращих кухарів-аматорів України.

Наскільки ми знаємо, ви були капітаном команди.

Так. Багато хто хотів стати командиром. Ним можна стати тоді, коли виграєш у конкурсі «краща страва». Не кожен з учасників проекту мав номінацію «краща страва». В мене була така номінація. У кожній передачі є конкурси і визначають кращу страву. Хто готує кращу страву, той є командиром групи. Це не всім вдавалося. Я один з тих, кому вдавалося зробити кращу страву і бути в номінації «краща страва».

Де ви навчилися так добре готувати?

Мені змалечку мама прищепила любов до готування, вона шеф-кухар. Багато вчився від неї. Судді сказали до мене: «Віталій, у вас є кулінарний талант. Талант і любов до приготування має бути всередині людини. Оскільки у вас є, ми можемо навчити вас і зробити з вас шеф-кухара». Я люблю готувати. Я готую вдома, готую для колег на роботі. Це моє хобі.

Яку страву ви найбільше любите готувати?

Будь-які продукти в руках людини, яка вміє готувати завжди вийдуть смачними. Я найбільше люблю готувати рибу.

Які практичні навички освоїли під час цього проекту?

На проекті я для себе відкрив понад 100 соусів для будь-якої страви – до м’яса, до морепродуктів. З нами проводили майстер-класи. Ми мали зробити страву з компонентів, які не поєднуються. Цікаво, коли маєш якісь продукти, не знаєш що з ними робити, а треба робити страву. Врешті, вона виходить смачною. Я дізнався про багато нових рецептів, заправок, до того знав тільки банальні рецепти.

Проект ще транслюється на телеканалі СТБ. Переможець отримає півмільйона гривень і навчання у найвідомішій школі Франції «Le Cordon Bleu».