«Шоколадне бланманже» від Володимира Татаренка

МастерШеф 6

Нещодавно усі із
захопленням спостерігали за масштабним кулінарним
реаліті-шоу «МастерШеф», де троє досвідчених суддів
обирали кращого з кращих. Вся країна завмирала перед екранами своїх
телевізорів, слідкуючи за кожним помахом рук, ножів, ложок та виделок
своїх улюблених учасників. Одним з таких і є Володимир Татаренко. Ми
дізнаємося, як він почав готувати, яке місце у його житті займає
кулінарія, що б він з’їв і чого б навіть не скуштував, а також
найсмачніший новорічний рецепт. Володимир Татаренко – кулінарний
митець.

Кілька слів про себе,
про те, як і чому Ви почали цікавитись кулінарією, що до цього
спонукало?

Я людина творча, і готувати їжу
для мене – те саме, що малювати картину для митця. Бо, вдало змішуючи
кольори, художник творить свій шедевр на полотні. Для того, аби мені
створити свій шедевр у кулінарії, необхідно вдало поєднати усі продукти
і спеції. Хист до кулінарії у мене з’явився ще з
дитинства. Пригадую, коли мама готувала на кухні
смачненькі страви, я завжди був поряд і спостерігав за цим
процесом.

Першу свою страву я приготував,
коли мені було 14 років, це був торт “Бізе” (приготований на білках, з
додаванням горіхів і згущеного молока). Було неймовірно смачно.
Цікавитись кухнею на професійному рівні я почав тоді, коли
одружився. Мені так і кортіло вразити свою кохану
цікавими стравами. До зустрічі з нею мені просто подобалося готувати. А
тепер я можу сказати впевнено, що люблю готувати. В кожну свою страву я
вкладаю частинку своїх почуттів і тим самим намагаюся поділитися
любов’ю з людьми, що куштують мої шедеври.

Що найчастіше готуєте
для себе ? Наприклад, чим зазвичай снідаєте?

Для себе і сім’ї люблю готувати
страви з птиці та м’яса. Наприклад, хороший яловичий стейк чи запечений
в духовці свинний ошийок під спеціальним маринадом. На сніданок я
обожнюю сандвічі з сиром, молочні каші (вони корисні та надають багато
сил на цілий день) ну і обов’язковий інгредієнт в моєму раціоні – це
фрукти.

А чим ви
любите частувати гостей?

Володимир: Полюбляю частувати
гостей стравами різних народів світу. У
такий спосіб я влаштовую їм невеличку подорож у країну, страву якої
готую. Це цікаво і гості завжди вражені. Коли я готую
удома, мені постійно в цьому допомагає дружина. Вона любить
спостерігати за процесом приготування та допомогти
мені.

Ваша улюблена кухня і
чому?

Обожнюю італійську кухню: лазанья,
спагеті карбонара, піца. Італійська кухня – родоначальниця високого
кулінарного мистецтва. Аромат італійської кухні не переплутаєш ні з
яким іншим. Він наповнений ароматом дарунків Середземного моря –
морепродуктами, пахощами трав і насолодою плодів, що дозріли на залитих
сонцем просторах.

Без чого Ви не можете
обійтись на кухні?

Простір на кухні потрібно чітко
планувати, щоб кухареві було комфортно працювати і створювати шедеври.
Перша необхідна річ на кухні – це є гострий ніж і мусат. Я вважаю, що
саме гострий ніж для кухаря це обов’язкова річ!

Чи маєте якісь свої
особисті рецепти? Якщо так, то які і як вони з’являються, де черпаєте
натхнення? Це імпровізація чи заздалегідь сплановано
усе?

Всі мої рецепти складаються з
основи і додаткових компонентів. Базові знання необхідні скрізь і у
кулінарії теж! Та, аби вразити, необхідно, щоб приготування страви
обов’язково включало в себе експеримент, і я полюбляю
експериментувати!

Наприклад, салат з
помідорів і грецьких горіхів під соусом з Наршарабу і спеціями
сумах.

Розповідаю тільки вам, для
приготування салату нам знадобляться такі інгредієнти: помідори – 4
шт., ялтинська червона цибуля – 1шт., грецькі горіхи – 80 г, Наршараб –
1ст.л (гранатовий соус), сумах – 1 ч.л., перець червоний
гострий мелений, сіль, оливкова олія. Ми ріжемо помідори дольками, і
цибулю пів кільцями, горіхи нам треба перемолоти в кухонному комбайні,
щоб вони стали схожі на крихту з пісочного печива, перемішуємо помідори
цибулю і горіхи, солимо і додаємо гострий перець за смаком. Тепер нам
треба приготувати заправку для салату. Беремо 2-3 ст.л. оливкової олії,
Наршараб, сумах і збиваємо все до появи емульсії. Потім заправляємо цим
салат і даємо трішки постояти в холодильнику. А тепер насолоджуємось
стравою.

Дякуємо. Впевнені,
наші читачі обов’язково спробують приготувати салат за Вашим рецептом.
Що вважаєте запорукою успіху вашої кухні?

Запорукою успіху є гарний настрій
і позитивні емоції.

У чому Ваша основна
кулінарна фішка?

Володимир: Моя фішка – “Ещё
чуть-чуть и прямо в рай”. Спробую пояснити: що б я не робив, яку страву
не готував би, завжди у кінці додаю ще «трішки». Наприклад, я додаю
спеції, здавалось би достатньо вже базиліку, так… Може комусь і
достатньо, а мені ні. І нехай навіть грам, але я його ще додам. Ця
звичка, яка залишилась ще з дитинства, коли мама приправляла страву, а
останній штрих завжди залишався за мною, тепер стала моєю
візитівкою.

Найдивніша річ, яку Ви
коли-небудь куштували?

Мангустин. Це екзотичний фрукт,
плоди якого відносять до найсмачніших у світі. Плід дуже багатий на
кальцій, фосфор і вітаміни B та C.

Що б ви ніколи не
з’їли?

Мабуть, страви з комах.

Наближається Новий
рік, що плануєте приготувати у цю святкову
ніч?

Рік дракона на жаль я зустріну на
роботі. Тому особливе новорічне меню готуватиме для мене моя дружина, а
це має бути сюрприз.

Як плануєте
розвиватись у майбутньому?

Рік, що минає, кардинально змінив
моє життя! Я знайшов себе як митець у кулінарії. Люди це побачили на
екранах своїх телевізорів і у мене з’явилося чимало прихильників.Тепер
я не можу просто так зникнути з їхнього життя і маю на меті поєднати
кулінарію з телебаченням.

Ваш улюблений
новорічний рецепт, який Ви б порадили нашим
читачам.

Новорічний десерт-желе «Шоколадне
бланманже».

Інгредієнти: плитка шоколаду, 50 г
сирого мигдалю, 1 склянка молока, 0,5 ст. води, 10 г желатину,
цедра одного апельсина, шматочки фруктів, кориця.

Приготування: Мигдаль замочити на
ніч у теплій кип’яченій воді. Потім набряклі горіхи почистити від
шкірки, залити половиною склянки води та ретельно подрібнити з
допомогою блендера. Процідити. Желатин замочити в теплій
воді. Шоколад поламати на шматочки та розтопити на водяній бані.
Поступово, не перестаючи розмішувати шоколад, додавати у нього тепле
молоко. Потім у такий же спосіб додавати мигдальне молочко. Добре збити
отриману масу. До смаку в суміш можна додати цедру апельсина. Обережно
вмішати у шоколадно-молочний соус набряклий желатин. Розлити отримане
бланманже по формочках і поставити застигати в холодильник. Подавати,
прикрасивши шматочками фруктів і корицею.Отож усім смачних та веселих
свят. З Новим 2012 Роком та Різдвом Христовим.

Софія Ворончук